Intel Embedded Research & Education Summit 2012 Full Agenda

The intent of this conference was to work with Professors & School Faculty Members from around the world to discuss how Intel, specifically the Intelligent Systems (formerly Embedded) Group, tries to reach out to institutes of higher learning to not only work on build curriculum that prepare students for real world challenges, but also cultivate relationships that enable some of the most interesting research projects possible – some which seem to lie on the cusp of “Science Fiction.”

Below is the Agenda for the 3 day event, along with as many of the presentations as we could post publicly to help to broaden the awareness & impact that our summit can have on schools from around the world. It is our hope that many more people than were able to physically attend this event will be able to view the presentations & get a better understand of what we are doing. If you would like more information about our program, please see: http://edc.intel.com/training/embedded-university

For view pictures from the event, please see our 2012 IERES Photo Album on Facebook.

8:00 – 8:30 (30 min.) Registration and Reception

Byron Gillespie – Director, Intel Embedded University Program

8:30 – 9:00 (30 min.) Opening Remarks and Introductions

Byron Gillespie – Director, Intel Embedded University Program

9:00 – 9:45 (45 min.) Keynote Address

Jim Robinson – GM, Intel Intelligent Systems Group: “Accelerating the Transition to Intelligent Systems

9:45 – 10:45 (1 hr.) Intel Presentation

Mary Murphy-Hoye – Sr. Principal Engineer, Intel;

Atul Kwatra – Principal Engineer, Intel;

Chris Ramming – Director, Intel Corporate Academic Research Office:

Intel Embedded Research Agenda

10:45 – 11:00 (15 min.) Break
11:00 – 12:30 (1 hr. 30 min) Intel Presentations

Andreas Moestedt: “Simics as a Tool for Embedded Research

Mei Chen: “Intel Science and Technology Center on Embedded Computing

12:30 – 1:30 (1 hr.) Lunch
1:30 – 3:00 (1 hr. 30 min) University Presentations 

Sandeep Gupta – Arizona State University: “Intelligent Power Management on Virtualized Platforms

Rob Rutenbar – University of Illinois at Urbana-Champaign: “Toward Silicon Perception

3:00 – 3:30 (30 min.) Minute of Madness (Research)

Jason Campbell

3:30 – 4:30 (1 hr.) Poster Session
4:30 – 5:30 (1 hr.) Embedded Showcase Room

Thursday, February 23 2012 – Curriculum Day

9:00 – 9:15 (15 min) Opening Remarks and Review of day  

Byron Gillespie

9:15 – 10:15 (1 hr) Keynote Address

Pranav Mehta – Sr. Principal Engineer and CTO, Intel Intelligent Systems Group: “Internet of Things and the Infrastructure

10:15 – 10:30 (15 min) Break
10:30 – 11:00 (30 min) Byron Gillespie, JoZell Johnson, and Kimberly Sills: “2012 Intel Embedded Curriculum and Hardware Strategy
11:00 – 12:30 (1.5 hrs) University Presentations

Patrick Crowley – Washington University in St. Louis: “Modern Embedded Computing: Designing Connected, Pervasive, Media-Rich Systems

Zhonghai Wu – Peking University: “Embedded System education and research in China

12:30 – 1:30 (1 hr) Lunch
1:30 – 2:30 (1 hr) Keynote Address

Mario Morales – VP, Semiconductors and EMS, International Data Corporation: “Intelligent Systems Transforming the Embedded Industry

2:30 – 3:15 (45 min) University Presentation

David Schneider – Cornell University: “Expanding the Real World Application of Theory in Academia through Expanding Embedded Systems Capabilities

3:15 – 3:30 (15 min) Break
3:30 – 5:00 (1.5 hrs) University Presentations

Ryan Kastner – UC San Diego: “Integrating Embedded Systems into UCSD’s Undergraduate Curriculum

Li-Chen Fu – National Taiwan University: “M2M-based Context-aware Home Energy Saving System (M-CHESS)

5:00 – 5:30 (30 min) Minute of Madness (Curriculum) Jason Campbell
5:30 – 6:30 (1 hr) Poster Session

Friday, February 24 2012 – Workshop Day

8:30 – 8:45 (15 min.) Opening Remarks and Review of Day

Byron Gillespie

8:45 – 11:20 (2.5 hrs.) Workshop 1: M2M
8:45 – 9:20 Brian Vezza, Director of M2M Solutions, Wind River: “Building an M2M Software Foundation
9:20 – 9:55 Terry O’Shea, Senior Principal Engineer, Intel Labs: “Perceptive Edge”Related Videos:

9:55 – 10:10 Break
10:10 – 10:45 Chi-Sheng Shih, Professor, National Taiwan University

KJ Lin, Professor, University of California, Irvine

Building Intelligent Middleware for Large Scale M2M Systems

10:45 – 11:20 Richard Chuang, Researcher, Intel-NTU Connected Context Computing Center: “Development of a Remote Ecological Monitoring System
11:20 – 12:00 (40 min.) Lunch
12:00 – 2:30 (2.5 hrs.) Workshop 2 – Unconference “Unconference” is an open-agenda interactive learning session that allows all participants an opportunity to contribute to a discussion on topics that are relevant to their area of interest.Jason CampbellMary Murphy-Hoye
2:30 – 2:45 (15 min.) Event Wrap-Up
Eric Mantion

About Eric Mantion

Eric is a Software Community Strategist for Intel's Software & Services Group. You can find him online at: - www.Twitter.com/CaptGeek - www.Linkedin.com/in/ericmantion | Eric graduated from the US Naval Academy, with a bachelor of science in Physics. He has served on Nuclear Powered Submarines and was attached to SEAL Delivery Vehicle Team ONE. He has worked in the Semiconductor Industry for over 10 years and has held positions as a Product Marketing Engineer, a Senior Industry Analyst, a Senior Competitive Intelligence Analyst, and a Technology Evangelist. In whatever spare time he has, Eric loves spending with his family, working out, tinkering with computers, dabbling with Linux, exploring Android, and playing video games (especially StarCraft II & DOTA 2)

Comments are closed.